WRC: Kalle Rovanperä neemt gas terug in 2024

Louise de Graaf


Kalle Rovanperä (Toyota) verpulverde de jongste jaren zowat alle records die hij kon breken, maar het record van bijna een dozijn opeenvolgende rallytitels zit er (voorlopig) niet aan te komen. De Fin neemt in 2024 gas terug, omdat hij mentaal en fysiek vermoeid is. De jonge Fin werkte de jongste jaren ontzettend hard aan zijn klim naar de top. In 2023 oogde hij al niet meer zo overheersend als in 2022, maar pakte hij wel met panache een tweede titel.

Ook Sébastien Ogier (Toyota) keert niet helemaal terug, maar houdt het bij een beperkt programma. Of ze ook effectief het stuur zullen delen en de rally’s zullen afwisselen is nog niet duidelijk. De Fransman toonde wel dat je met een beperkt programma ook hoog kan eindigen in de WK-stand. 

Elfyn Evans (Toyota) krijgt nu de rol van spits, bijgestaan door Takamoto Katsuta. De Welshman is niet de beste onder druk, maar etaleerde halfweg de tweede helft van het seizoen een bloedvorm, en hield Thierry Neuville (Hyundai) vakkundig van een nieuwe vice-titel. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville – Hyundai i20 Rally1

Ook de Belg krijgt uiteraard een gouden kans volgend jaar, maar dan zal hij moeten afrekenen met Evans én Ott Tänak (Hyundai) die volgend jaar het team van de Belg (opnieuw) vervoegt. Als enige wereldkampioen van de genoemde rijders, is de Est misschien zelfs de topfavoriet voor het WRC 2024. 

Midden januari schiet het WRC opnieuw uit de startblokken, met de rally van Monte-Carlo.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Davy Degryse

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment