World Solar Challenge: Belgen pakken dubbel goud in WK Australië

Louise de Graaf


World Solar Challenge: Belgen pakken dubbel goud in WK Australië – Autosport.be

van der Horst
Innoptus Solar Team
Innoptus Solar Team

Naast hun wereldtitel in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens, nemen de Belgen ook de innovatieprijs mee naar huis. Deze prijs krijgen ze voor hun roterende vin waarmee de wagen stabieler rijdt en minder energie verbruikt. Mede dankzij dit vernuftig ontwerp, kwam het Innoptus Solar Team als eerste aan in Adelaide en zijn ze voor de tweede keer op rij wereldkampioen.

Innovatie 
De studenten van de KU Leuven baseerden zich voor het ontwerp op een haaienvin. De Belgen implementeerden de eerste versie van hun vin reeds op de voorloper van de hun huidige zonnewagen. Na dit succesvol proefproject begonnen de studenten aan het ontwerp van hun nieuwste zonnewagen, de Infinite. De teamleden verbeterden het ontwerp, en zorgden ervoor dat de vin kan roteren om steeds in de meest optimale positie te staan.
 
Zeilen op de wind 

de fameuze vin
de fameuze vin

De vin laat de studenten toe om optimaal gebruik te maken van zijwind. Door hun vin uit te klappen wordt de zonnewagen vooruitgeduwd en kunnen ze als het ware ‘zeilen op de wind’. Hierdoor verbruikt de wagen minder energie en kunnen ze sneller rijden.
 
Het is niet enkel de energiebesparing die de studenten een competitief voordeel oplevert. Dankzij de vin rijdt de wagen stabieler bij zijwind. Tijdens het wereldkampioenschap heeft de zonnewagen hierdoor zijn snelheid kunnen behouden waar andere teams hun wagen moesten vertragen.

 

Trots
De teamleden zijn ongelooflijk trots op hun prestatie. Ze hebben er de afgelopen 15 maanden hard voor gewerkt en plukken nu de vruchten hiervan. Voor de teamleden is het een droom die uitkomt dat ze naast de wereldtitel ook erkenning krijgen voor hun innovatief ontwerp.

Innoptus Solar Team
 
Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op maandag 30 oktober 2023.
  • STX Motorhomes

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment