Revolutionair puntensysteem vanaf 2024 – Autosport.be

Louise de Graaf


Om te voorkomen dat rijders op zondag niet meer voluit gaan – een mogelijke reden kan zijn om banden te sparen voor de Power Stage – zijn er vanaf 2024 punten beschikbaar op zaterdag- en op zondagavond. De punten van zaterdag gelden alleen als de rijder in kwestie ook zondag aan de eindmeet van de wedstrijd staat.

Aan het einde van de laatste proef op zaterdag pakken de snelste tien rijders punten in deze volgorde: 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1. Als iemand uit de top 10 op zondag uitvalt, wordt gekeken naar de volgende rijder in de tussenstand.

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans – Toyota Yaris Rally1

Op zondag valt er dus tweemaal punten te rapen, maar nu wordt het ingewikkeld: naast de algemene rangschikking in de rally, die dus de winnaar van de wedstrijd bepaalt, wordt er op zondag een apart klassement bijgehouden van de proeven die enkel die dag worden betwist. De beste zeven rijders scoren deze punten: 7-6-5-4-3-2-1. 

De Power Stage staat nog altijd synoniem voor vijf extra punten voor de beste sprinter. De top 5 dikt zijn totaal aan in het kampioenschap.

In totaal kan een rijder dus dertig punten scoren als hij zowel op zaterdagavond, zondagavond als tijdens de Power Stage aan het langste eind trekt. Vreemd genoeg is het wel mogelijk dat iemand meer punten scoort dan de uiteindelijke winnaar van de rally, door een beter resultaat in één van de subklassementen.

Foto’s: WRC, Toyota Gazoo Racing

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment