Nieuwssprokkels uit de endurance racerij, week 47

Louise de Graaf


Doriane Pin
Doriane Pin

*** Dit weekend werd de derde meeting van het Formula 4 South East Asia-seizoen afgehaspeld in Sepang. U zal zich wel afvragen waarom dit in een aan endurance gelinkte topic verschijnt. Wel dat komt meer bepaald door één deelnemer: Doriane Pin. De Française die vooral bekend is van bij de Iron Dames en haar prestaties in LMP2 dit jaar met Prema Racing, maakte haar debuut in een éénzitter. Ze deed het overigens niet onaardig met een tiende, derde en zesde plaats respectievelijk in de drie races.

*** Vasser Sullivan voert een wijziging door op de GTD Lexus. Daar zal Parker Thompson gepromoveerd worden naar een volledig programma naast Frankie Montecalvo, nadat hij dit jaar nog als Endurance-piloot fungeerde. De Canadees wisselt met Aaron Telitz, die dit jaar het volledig seizoen afwerkte en nu als vaste piloot zal fungeren tijdens de vijf langeafstandswedstrijden.

Malthe Jakobsen
Malthe Jakobsen

*** COOL Racing is ook al klaar voor het nieuwe seizoen in de European Le Mans Series. Naast Ritomo Miyata en Lorenzo Fluxa, komt ook Malthe Jakobsen in actie voor het Zwitsers team. De snelle Deen vat zijn derde seizoen aan bij het team, nadat hij de titel pakte in LMP3 en dit jaar nog de vice-titel claimde in LMP2 Pro-Am. Nu zet hij nog een stap hogerop, gezien de wagen in de Pro-sectie van LMP2 zal uitkomen.

Valentino Rossi - Team WRT
Valentino Rossi – Team WRT

*** Valentino Rossi heeft in Bahrein voor het eerst van een prototype kunnen proeven met de Oreca 07 Gibson LMP2 van Team WRT, maar in 2024 zal hij ook de BMW M Hybrid V8 eindelijk aan de tand mogen voelen. Een belofte die al lang op het programma staat, maar die er nog niet van gekomen is. BMW M Motorsport directeur Andreas Roos was ook onder de indruk van de voormalige MotoGP-ster tijdens die testdagen. De focus van Rossi in 2024 ligt wel op GT3, waar hij zal uitkomen in de LMGT3-klasse van het FIA WEC.

Safety Car 2022 TotalEnergies 24 Hours of Spa
Safety Car 2022 TotalEnergies 24 Hours of Spa

*** Het FIA WEC gaat in 2024 de Virtual Safety Car introduceren. Tot nog toe waren alleen de Full Course Yellow en safety car de voornaamste tools om de wedstrijd te neutraliseren, maar nu krijgt men er dus een derde manier erbij. Uiteindelijk wordt de VSC een combinatie van de twee vorige, waarbij men eerst de snelheid moet verlagen naar 80 km/u, om daarna aan te sluiten achter de safety car, binnen de twee ronden ongeveer. Hiermee kopiëren zij het systeem van SRO in de Fanatec GT World Challenge races.

*** Ryan Briscoe is op zoek naar een nieuwe job. De Australiër kwam de afgelopen jaren uit voor Scuderia Cameron Glickenhaus, maar gezien dit programma officieel gestopt is, is hij op zoek naar een nieuw zitje. In Bahrein maakte hij zijn debuut voor Floyd Vanwall Racing Team, maar als dit niet het eindpunt zou zijn, maakt hij ook graag ruimte om deel te nemen aan het IMSA. Afwachten of er nog een zitje vrij komt in een serie waar er toch heel wat verschuivingen zijn geweest de laatste maanden.

Toto Wolff en Mick Schumacher
Toto Wolff en Mick Schumacher

*** Mick Schumacher werd vorige week officieel voorgesteld op de Alpine LMDh, maar de Duitser zal dit combineren met zijn werk bij Mercedes-AMG Petronas F1 Team. Kort samengevat, indien Lewis Hamilton of George Russell niet in de mogelijkheid zijn om te racen tijdens een Grand Prix die gelijktijdig loopt met een wedstrijd in het FIA WEC, dan krijgt de F1 voor Mick voorrang. Gezien het aantal clashes  tussen beide kalenders, kan dit vijf keer voorvallen in acht wedstrijden van het FIA WEC.

Yifei Ye
Yifei Ye

*** Vandaag kon u lezen dat Ferrari al zeker met drie hypercars aan de start verschijnt in het FIA WEC, waarbij Robert Kubica al zeker bevestigd is als rijder. Nu is het afwachten wie zijn twee teamgenoten zullen worden, al gaat de gerucht de ronde dat Yifei Ye een optie zou zijn. De Chinese piloot die dit jaar uitkwam voor JOTA in de Hypercar-klasse en de uitverkorene is van Porsche Asia-Pacific, zou de overstap maken naar Ferrari met geld uit Azië. De laatste piloot die gelinkt wordt aan het zitje is reserve-piloot bij het F1-team, Robert Shwartzmann.

*** Het feit dat Floyd Vanwall Racing toch geen plekje heeft gekregen voor het komende seizoen in het FIA WEC is extra pijnlijk voor het team. Het maakte namelijk voor de deelnemerslijst ter perse ging bekend dat het van motorleverancier ging veranderen. Tijdens dit seizoen zat er een krachtbron van Gibson in de wagen en men zou nu de motoren van Pipo Moteurs in de plaats nemen, Pipo die ook de leverancier was voor Glickenhaus. Hierdoor moest de wagen stevig gewijzigd worden, maar dit wordt dus allemaal teniet gedaan na het verlies van hun plaats op de grid, waarna Kolin Kolles spraakloos achterbleef.

*** Mercedes-AMG was verbaasd na de uitspraken van de ACO-president tijdens de finale van het FIA WEC in Bahrein. Meer bepaald over het feit dat het als merk niet geselecteerd zou worden in LMGT3 en dat men evenmin mag deelnemen aan de European Le Mans Series. Dit kwam hard aan bij het Duitse merk, dat zich toch vragen stelt over deze beslissing. Zeker aangezien men wel aanwezig is bij de Asian Le Mans Series en toch wel een aantal wagens daar heeft zitten die kans maken op de titel en dus een ticket voor Le Mans. Maar teams met een Mercedes kunnen dus niet deelnemen aan de etmaalrace. Stefan Wendl van Mercedes-AMG meldde dat men nog steeds praat met ACO om daar toch iets aan te doen. Hetzelfde verhaal bij Audi.

Michael Fassbender
Michael Fassbender

*** Mocht u in de aanloop naar Kerstmis toe niets speciaals te doen hebbent, dan kunnen wij u misschien iets aanraden: Michael Fassbender: Road to Le Mans. In deze documentaire van Porsche volgde men vijf jaar lang de Ierse acteur Michael Fassbender, in zijn queeste om de 24 uren van Le Mans te bereiken met het Duitse merk. Alles tesamen goed voor anderhalf uur ontspanning en dat vindt u hier. Veel kijkplezier.

Foto’s: Thomas Smets – Racing International Photography – Georges de Coster – Vincent Wouters

 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment