Macau: Winnaar Vervisch speelt hoofdrol in dramatische finale die Michelisz tot kampioen kroont

Louise de Graaf


Norbert Michelisz (BRC Hyundai N Squadra Corse)  TCR World Tour-kampioen
Norbert Michelisz (BRC Hyundai N Squadra Corse) TCR World Tour-kampioen

Tactics was het sleutelwoord voor aanvang van deze laatste race waarin Huff (Comtoyou Racing) en Ehrlacher (Cyan Racing) met resp. 18 en 20 punten achterstand op leider Michelisz (BRC Hyundai N Squadra Corse) aanzetten. Terwijl de Hongaar de kat uit de boom kon kijken, moesten zowel de Brit als de Fransman op de steun van hun respectieve teamgenoten rekenen om de klus alsnog te klaren.

Start Race 2
Start Race 2

Polesitter Urrutia behield bij de start de leiding voor Vervisch die aan Björk en teamgenoot Filippi voorbij wist te gaan. Huff leek zijn start te missen maar rondde de Lisboa-bocht niettemin als vierde voor Comtoyou-teamgenoot John Filippi wiens taak het was Yann Ehrlacher en de rest van het peloton zo lang mogelijk af te stoppen.

Santiago Urrutia - Lynk & Co Cyan Racing
Santiago Urrutia – Lynk & Co Cyan Racing

Vervisch van zijn kant moest Urrutia voorbij zien te geraken om de Uruguyaan op te houden zodat Huff, eens zelf voorbij Björk, op zijn beurt Urrutia kon aanvallen. Een optimistisch scenario dat in de achtste ronde zowaar werd waargemaakt toen Vervisch in de snelle, linke Mandarin-bocht erg knap buitenom de leider ging en ook Huff een eind verder Björk terug wees.

Slaagde Huff erin op zijn beurt aan Urrutia voorbij te gaan dan kreeg ie ongetwijfeld de zege van Vervisch cadeau en was de Brit virtueel puntenleider. Michelisz restte immers niet veel tijd meer om vanuit negende stelling minstens Nestor Girolami terug te pakken.

Rekeningoefeningen die jammer genoeg voor de Brit overbodig zouden blijken. In het bochtige gedeelte tikte de Comtoyou-rijder net iets te hard Urrutia’s achterbumper aan waardoor de motorkap van diens Audi openklapte en hem alle zicht op de baan ontnam. Game over voor de Brit die naar de pits sukkelde en na een noodherstelling finaal als twaalfde finishte.  Lynk&Co-rijder Yann Ehrlacher promoveerde -mét 40kg ballast aan boord – hierdoor naar P3, wat ruim volstond om Huff in de eindstand vooraf te gaan. 

En Vervisch? Niet langer waterdrager voor Rob Huff, ontbond de Belg zijn duivels om met net geen vier seconden voorsprong op Urrutia en Ehrlacher een oververdiende eerste zege te laten optekenen. 

Michelisz van zijn kant had aan een achtste plaats voldoende om de Fransman in de eindstand tien punten voor te blijven. De euforie binnen het door Gabriele Tarquini geleide BRC Huyndai N Squadra Corse-team om de titel van de immer gereserveerde Hongaar was dan ook navenant. Een tweede toerwagentitel op het hoogste niveau voor ‘Norbi’ na in 2019 reeds tot WTCR-kampioen te zijn gekroond.

Frédéric Vervisch: blij met knappe zege
Frédéric Vervisch: blij met knappe zege

Naast blijdschap om Vervisch’ zege ook ‘mixed feelings’ binnen het Comtoyou-team van Jean-Michel Baert om de gemiste kans om alsnog de titel te grijpen. Idem dito bij onze landgenoot die zijn avontuur bij Audi Sport nochtans op de best mogelijke wijze afsluit. 
De West-Vlaming droeg zijn zege op aan streekgenoot Filip Remmerie. De vader van RACB-manager en FIA-steward Matthieu die recent op 68-jarige leeftijd overleed, was een autosportfan in hart en nieren die zelden een F.Ford Festival of Macau-meeting miste.

Uitslag Race 2
Eindstand TCR World Tour

Foto: Racing International Photography & WSC Group

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment