Historische uitslag voor de RACB Awards – overzicht

Louise de Graaf


Het is ondertussen traditie dat de ceremonie van de RACB Awards deze donderdag 21 december in Paleis 10 van Brussels Expo werd gehouden, met honderden acteurs van de Belgische autosport (rijders, organisatoren, officials van de federatie en journalisten) bij de aanwezigen.

Het werd een evenement vol premières. Tijdens zijn welkomsttoespraak kondigde François Cornélis, voorzitter van de Royal Automobile Club of Belgium, de creatie van een nationaal opleidings- en vakkenniscentrum aan. Een grote première voor ons land! Het centrum wordt gebouwd op de RACB-site in Nijvel, en biedt een breed gamma aan activiteiten gelinkt aan de autosport aan: technische controleposten voor de homologatie van wagens, fitnesszaal en simulatoren om onze rijders klaar te stomen, een auditorium met een veertigtal plaatsen, kantoren…

Sarah Bovy
Sarah Bovy

De officiële, en tegelijk ook gezellige, ceremonie werd afgesloten met de uitreiking van de meest prestigieuze trofee: die van Driver of the Year. Dit jaar mocht Sarah Bovy de onderscheiding in ontvangst nemen, twaalf maanden na Stoffel Vandoorne. Binnen het Iron Dames-team in de enduranceracerij wist onze landgenote afgelopen seizoen meer dan eens te schitteren. Met meerdere pole posities in de GTE Am-categorie, een vierde plaats in de GTE Am-klasse in de 24 Uur van Le Mans, als drijvende kracht achter de zege van haar team in Bahrein en vice-wereldkampioene GTE Am in het WEC toonde Sarah Bovy zich in hoogstaande internationale wedstrijden een uitzonderlijke ambassadrice voor de Belgische autosport.

Er was ook aandacht voor onze wereldkampioen karting OK-Junioren Dries Van Langendonck
Er was ook aandacht voor onze wereldkampioen karting OK-Junioren Dries Van Langendonck

Na een seizoen 2023 met heel uitstekende prestaties van de Belgische rijders werd de titel ‘Rookie of the Year’ toegekend aan Lorens Lecertua. In zijn eerste seizoen in de GT-racerij wist de jonge Belg zich in de kijker te rijden in de Alpine Elf Europa Cup. Met vijf overwinningen op 13 races veroverde hij de algemene en Junior-titels. Frank Demeyere, Corporate Communication & Public Affairs Manager van de Nationale Loterij, mocht hem de trofee overhandigen.

De zeer gegeerde Team of the Year award werd door Jacky Ickx aan Team WRT overhandigd. Het Belgische team presteerde sterk op het hoogste niveau, en wist in het hoogstaande FIA World Endurance Championship (FIA WEC) te winnen in Spa, Fuji en Bahrein. Zo veroverde WRT de FIA Endurance Trophy for LMP2 Teams.

Vanessa Maes
Vanessa Maes

Ook in GT3, en zelfs na een wissel van Audi naar BMW, zette het team van Vincent Vosse en Yves Weerts zijn zegereeks verder. In de Intercontinental GT Challenge wist het Belgische team twee keer te winnen – in Kyalami en Indianapolis – net zoals het twee keer zegevierde in de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS (Misano en Valencia). In dat laatste kampioenschap finishte WRT uiteindelijk als tweede in de eindstand. De ‘Honorary Mention’, uitgereikt door Yves Bacquelaine, ging dit jaar naar Vanessa Maes. Haar uitstekende werk aan het hoofd van Spa Grand Prix bleek een belangrijke factor om de aanwezigheid van de Belgische grand prix op de F1-kalender voor de komende twee jaar te verzekeren. 

HET PALMARES VAN DE RACB AWARDS 2023

Driver of The Year
1. Sarah Bovy
2. Thierry Neuville
3. Laurens Vanthoor
4. Dries Vanthoor
5. Maxime Martin

Rookie of the Year
Lorens Lecertua
Kobe Pauwels
Gilles Stadsbader

Team of the Year
Team WRT
August by NGT
Comtoyou Racing
Overdrive Racing

Honorary Mention
Vanessa Maes

Foto’s: Georges De Coster

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment