Bert Longin trekt nog één keer ten strijde: “Ook in mijn laatste seizoen wil ik kampioen worden”

Louise de Graaf


Het wordt een bijzonder jaar voor Bert Longin. In 2024 werkt hij voor de laatste keer in zijn lange carrière een volledig autosportseizoen af. En dat wordt geen uitbolseizoen.

“Allesbehalve”, grijnst Longin. “Ik heb er voor gezorgd dat mijn fysieke conditie nog tiptop in orde is, zodat ik nog één keer alles op alles kan zetten. Mijn concrete doelen? Een achtste keer de 24 Uur van Zolder winnen en een negende keer de Belcar-titel veroveren.”

Stienes Longin, Bert Longin en Anthony Kumpen
Stienes Longin, Bert Longin en Anthony Kumpen

Toch is dat niet het allerbelangrijkste voor Longin. “We mogen zeker en vast niet vergeten om er plezier aan te beleven”, benadrukt hij. “Ik wil ook tijd nemen om iedereen die een rol heeft gespeeld in mijn carrière te kunnen bedanken. Van teammaats en teambazen, over partners, mecaniciens, baancommissarissen, persverantwoordelijken, fysieke en mentale begeleiders en ook tegenstanders tot zeker en vast mijn familie, allemaal hebben ze een belangrijke rol gespeeld in mijn autosportleven. En daar wil ik niet zomaar aan voorbij gaan.”

Vrees echter niet: ook in 2025 zal Bert Longin nog op de circuits aanwezig zijn. “Tuurlijk wel”, lacht hij. “Al was het maar om Stienes en Peter te helpen. Bij PK wil ik ook nog een helpende hand uit de mouw steken. En als iemand me een competitief zitje voor een mooie race aanbiedt, zal ik dat zeker in overweging nemen. Maar een volledig seizoen? Neen, dat niet. Dit wordt het laatste.”

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport – Audi R8 LMS GT2

Tijdens dat afsluitende Belcar-seizoen deelt Bert Longin de Audi R8 LMS GT2 uit de ateliers van PK Carsport met Peter Guelinckx en Stienes Longin. “Ik moet toegeven, ik heb een paar momentjes van stress gehad toen de omvang van de beslissing van mijn vader helemaal tot me doordrong”, stelt Stienes. “Tuurlijk wist ik het al langer, maar opeens kwam het besef er en dat was toch even slikken. Ondertussen is dat al gezonde stress geworden, hoor. (lacht) Ik wil er echter voor zorgen dat het dit seizoen helemaal in orde komt, want mijn vader heeft zo veel voor mij gedaan, dat hij dat zeker en vast verdient.”

Woorden die door Peter Guelinckx worden beaamd. “Ik ben zeer vereerd dat ik tijdens zijn laatste seizoen Berts teammaat mag zijn”, aldus Guelinckx. “Het is een beetje een bekroning van de weg die ik met hem als mentor en coach heb afgelegd en we gaan er alles aan doen om opnieuw de titel te pakken.”

Bert Longin & Anthony Kumpen
Bert Longin & Anthony Kumpen

In het laatste seizoen van Bert Longin mocht kompaan van vele jaren Anthony Kumpen zeker niet ontbreken. De Audi R8 LMS GT2 wordt opnieuw klaargestoomd in het atelier van zijn PK Carsport, en de Hasselaar zal bij iedere Belcar-wedstrijd de teamstrategie in goede banen leiden. “Zoals iedereen wel weet heb ik een drukke agenda”, legt Kumpen uit. “Vooral het coachen van mijn zoon, ondertussen fabrieksrijder in het karten, neemt heel wat tijd in beslag. Toch maak ik er een punt van om er dit jaar bij iedere Belcar-race bij te zijn. Als ik daarvoor zelf minder kan racen, dan moet dat maar. Dit wordt een bijzonder seizoen voor Bert, en dat wil ik niet missen.”

Het Belcar-seizoen begint op 18 en 19 mei, tijdens het Zolderse New Race Festival. Nadien komt het nationale endurancekampioenschap nog in actie tijdens de Truck GP in Zolder (22-23 juni), de 25 Uur Fun Cup in Spa (5-6 juli), de 24 Uur van Zolder (24-25 augustus), de Trophée d’Alsace op de Franse Anneau du Rhin (21-22 september), met een voor Bert Longin bijzondere seizoensafsluiter tijdens het American Festival in Zolder (12-13 oktober).

Racemail Press
 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment