Bathurst: Race 3-winnaar Ehrlacher en Huff als leiders naar Macau, Race 2-winnaar Michelisz volgt op één punt.

Louise de Graaf


Race 2: Michelisz wint

Winst voor Norbert Michelisz (BRC Hyundai Squadra Corse)
Winst voor Norbert Michelisz (BRC Hyundai Squadra Corse)

Op de grid voor race 2 wordt de top 10 uit race 1 omgegooid wat maakt dat Norbert Michelisz vanop de pole vertrtekt met Peugeot-rijder Cameron naast zich. Josh Buchan en Frédéric Vervisch bezetten de tweede startrij. Kersvers puntenleider Rob Huff en Thed Björk verdelen de derde rij, voor Yann Ehrlacher.
Bij de start gaat onze landgenoot aan Michelisz voorbij maar een inhaalmaneuver van de Belg op leider Cameron op het eerstvolgend rechte eind mislukt waardoor Michelisz kans ziet aan de Audi-rijder terug te wijzen. Na vier ronden vindt de Hongaar het welletjes en gaat mooi bij leider Cameron binnendoor. Een ronde later doet Vervisch het hem na. Het Hongaars-Belgisch duo neemt daarop afstand van de Australiër die Thed Björk in zijn zog krijgt. Verderop houden Huff en Ehrlacher elkaar gezelschap.

Michelisz leidt voor Vervisch
Michelisz leidt voor Vervisch

Een rangorde die ongewijzigd bijft tot in de slotronde waarin Vervisch, hoewel verzekerd van een knappe tweede plaats, zich tot achter Cameron en Björk laat terugzakken. In het zicht van de finishlijn verleent onze landgenoot teamgenoot  Huff vrije doorgang om als vijfde te finishen. Nestor Girolami hijst zich in de slotronde nog voorbij Ehrlacher en wordt zesde. Zowel de Belg als de Argentijn worden na afloop van de race evenwel met  vijf seconden straftijd bedacht, telkens omwille van een (in het geval van de Belg heel licht) contact met Ehrlacher in de slotronde. Beiden eindigen hierdoor  resp. zevende en negende. Ehrlacher doet een goede zaak en finisht als vijfde, voor Cyan-teamgenoot Urrutia. 

Vervisch’ teamspirit werpt niettemin zijn vruchten af want hoewel Michelisz opnieuw leider is, beperkt Huff met zijn vierde stek de achterstand op de BRC Hyundai-piloot tot zes punten. Ehrlacher is derde en staat elf punten bij Michelisz in het krijt.

Grid Race 2
Uitslag Race 2

Race3: Yann Ehrlacher domineert

Start Race 3
Start Race 3

De grid voor het derde treffen wordt bepaald door het aantal punten dat de deelnemers in races 1 en 2 hebben gesprokkeld. Winst in race1 en een zesde plek in race 2 leveren Santiago Urrutia de pole op. De Uruguyaan krijgt Cyan Racing teamgenoot Ehrlacher naast zich, volgen Tony D’Alberto, Thed Björk, Rob Huff, Norbert Michelisz en Nestor Girolami. Vervisch start pas als negende.

Urrutia is uitgeteld in de titelstrijd en bij de start neemt Ehrlacher zoals verwacht de leiding voor de Uruguyaan en Thed Björk in de derde Lynk&Co. Het Cyan Racing-trio domineert al sluit Rob Huff na de openingsronde  Rob Huff bij de blauwe golf aan. Een eind verderop leveren Cameron en D’Alberto strijd om de TCR Australia-titel. Eerstgenoemde belandt daarbij even naast de baan en wordt door D’Alberto, Michelisz, Girolami en Vervisch voorbijgegaan.

Yann Ehrlacher (Cyan Racing) co-leider
Yann Ehrlacher (Cyan Racing) co-leider

Het Cyan-feestje duurt vijf ronden, tot Santiago Urrutia in de fout gaat, zijdelings hard de muur in gaat en zijn beschadigde bolide op een veilige plek aan de kant moet zetten.
Ehrlacher, met Thed Björk als buffer tegen mogelijke aanvallen van Rob Huff achter zich, lijkt onbedreigd op de zege af te stevenen tot Jordan Cox met nog drie ronden te gaan zijn Peugeot met motorproblemen in de graskant parkeert waardoor de alsnog safety car uitrukt. Ook Aaron Cameron parkeert tijdens de neutralisatie zijn Peugeot in de berm, wat het einde betekent voor zijn TCR Australia-titelambities.
Ehrlacher sluit als eerste achter de safety car aan, volgen Bjork, Huff, D’Alberto, Michelisz, Girolami en Vervisch, zevende.

Podium Race 3
Podium Race 3

Nog voor de meute met nog één rondje te gaan wordt gelost, klapt Mikel Azcona (P10) zijdelings in de muur. Een afgebroken rechter voorwiel betekent het einde van het Bathurst-avontuur en de titelambities voor de Spanjaard die eerder in race 1 reeds met een lekke band als 22ste was geëindigd. 
Azcona’s bizarre sortie, volgens betrokkene aan een probleem met de stuurinrichting te wijten, betekent meteen het einde van de vijandelijkheden want de race wordt achter de safety car afgevlagd.
Cyan Racing lukt met winnaar Ehrlacher voor Björk niet alleen de dubbelslag maar verzekert zich hiermee ook van de titel in het teamkampioenschap. 

Josh Buchan is TCR Australia-kampioen
Josh Buchan is TCR Australia-kampioen

Josh Buchan (HMO Customer Racing Hyundai i30) heeft aan een twaalfde plaats genoeg om tot TCR Australia-kampioen te worden gekroond. De 27-jarige uit Sydney zou met dertien punten stalgenoot Bailey Sweeney vooraf zijn gegaan maar laatstgenoemde werd post-race gediskwalificeerd wegens non conforme turbo boost waardoor Tony D’Alberto als runner up eindigt.

In de World Tour-stand delen Ehrlacher en Huff zoals gezegd de leiding met 384 punten, op één punt gevolgd door Norbert Michelisz. Pechvogel Azcona (301p) is na twee nulscores definitief uitgeteld en ziet zijn vierde plek zelfs bedreigd door Girolami (299p) en Vervisch (295p).

Afspraak volgend weekend in Macau voor de finale Kumho TCR World Tour-confrontatie.

Grid Race 3
Uitslag Race 3
Kampioenschap

Foto’s: TCR Australia

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment