Autoworld Brussels sluit 2023 feestelijk af met de expo Porsche – Driven by dreams

Louise de Graaf


Porsche - Driven by Dreams
Porsche – Driven by Dreams

Porsche. Bestaat er een naam die meer laat dromen? Na de expo ‘Porsche – Electric to Electric’ in 2013 en ‘Porsche 356 – 70 Years’ zet Autoworld z’n succesvolle samenwerking met Porsche België en het Porsche Museum in Stuttgart verder met ‘Porsche – Driven By Dreams.’

Met deze tentoonstelling wil Autoworld de mooiste droomverhalen uit de rijke Porsche -geschiedenis tonen in 6 aparte thema’s waarmee 60 Porsches, vaak nooit eerder in België getoond, worden gegroepeerd.

UNSEEN: FROM CONCEPT TO MODEL

Porsche 911 Speedster Concept
Porsche 911 Speedster Concept

Werkelijkheid begint vaak met een droom. Elke Porsche met een concept. Autoworld verzamelt 9 nooit eerder in België geëxposeerde Porsche concept cars en toont die broederlijk naast het productiemodel.

Highlight: Eén van de concept cars is de 911 Speedster Concept, gepresenteerd voor de 70ste verjaardag van het merk. Met z’n lage voorruit, verlaagd dashboard, ‘double bubble’ verwijst deze concept naar de originele 365 Speedster, maar evengoed de 911 Speedster van 1988. 

911 LINE UP 60TH ANNIVERSARY

Porsche 930 Turbo (rechts)
Porsche 930 Turbo (rechts)

911. Het cijfer van de ultieme droomwagen wordt 60 en dat vraagt om een apart thema binnen ‘Porsche – Driven By Dreams,’ met andermaal een unieke verzameling die de 8 generaties ‘Neunelfer’ omslaat.’ 

Highlight: De Porsche 930 Turbo is misschien wel de ultieme ‘poster-Porsche,’ en één van de ultieme supercars. Als één van de eerste seriewagens die werd uitgerust met een turbo kreeg hij een wat kwalijke reputatie, maar dat komt de status van de 930 Turbo misschien net ten goede.  

ART

Porsche Vision Gran Turismo
Porsche Vision Gran Turismo

Porsches zijn kunst en inspireren kunstenaars. De vermaarde Belgische street artist Vexx, bekend van de tijdelijk aanwezige Porsche Vision Gran Turismo, zal exclusief voor Autoworld aanwezig zijn met een activatie rond Porsche. Een andere artiest, gerenommeerd fotograaf Bart Kuykens, zal werken exposeren waarin de Porsche 911 steevast een prominente rol speelt. En regisseur Michaël R. Roskam toont hoe Porsches ook in film hun aandeel hebben.

Highlight: De Porsche Vision Gran Turismo is een studiemodel dat werd gebouwd op vraag van Sony Playstation om deel uit te maken van het legendarische race game Gran Turismo. Deze levensechte variant werd op kunstzinnige wijze van kleur voorzien door de wereldvermaarde Belgische street artist Vexx.

HERITAGE 

Porsche 356 ‘Gmund’
Porsche 356 ‘Gmund’

Ferdinand Porsche’s droom omvat een lange geschiedenis, van de allereerste 356 ‘Gmund,’ gebouwd in een schuur in het gelijknamige dorpje in Oostenrijk, tot andere klassiekers die mee Ferdinand Porsche’s droom in werkelijkheid hebben omgezet. 

Highlight: De Porsche 356 ‘Gmund’ behoort tot de allereerste in serie geproduceerde Porsche 365’s. Voor Porsche naar Stuttgart verhuisde, werden die gebouwd in een voormalige zagerij in het Oostenrijkse stadje Gmund, vandaar de 356 ‘Gmund.’ 

MOTORSPORT

Porsche 911 RSR ‘Pink Pig’
Porsche 911 RSR ‘Pink Pig’

Andere merken kunnen slechts dromen van het succes van Porsche in de motorsport. De Porsches die hebben ingestaan voor die successen kunnen uiteraard niet ontbreken met winnaars als de RS61, over de mythische 917 tot de 919 Hybride. Uiteraard wordt de Belgische inbreng niet vergeten met race-legendes als Jacky Ickx, Thierry Boutsen en Laurens Vanthoor. 

Hightlight: De Porsche 911 RSR ‘Pink Pig’ nam in 2018 deel aan de mythische 24u van Le Mans in de WEC-klasse met de Belg Laurens Vanthoor achter het stuur. De ‘Pink Pig’ is een verwijzing naar de gelijknamige Porsche 917/20 die in dezelfde, aparte kleuren werd gestoken, namelijk de versnijding van een varken door slagers.   

DAKAR UNIVERSE 

Dakar Universe
Dakar Universe

Het was Jacky Ickx die Porsche van de befaamde Dakar-rally liet dromen. Een droom die andermaal werkelijkheid werd met onder meer de 959. Autoworld eert de Porsche’s succesvolle Dakar-verleden in een apart, zanderig universum van de expositie.

Highlight: De tentoongestelde 959 van Jacky Ickx behaalde in 1986 de tweede plaats in de rally van Dakar, na een gelijkaardig model van Réné Metge. Metge won ook al in 1984 met de Porsche 953.  

Kids Corner
Kids Corner

De tentoonstelling ‘Porsche – Driven By Dreams’ is allesbehalve een statische expositie. Er wordt ook ingezet op beleving, zo ook voor de allerkleinste Porsche -Dromers. Zo zal er tijdens de schoolvakanties en tijdens de weekends in de Kids Corner een eigen droom-Porsche gebouwd kunnen worden met Lego-blokjes.
Verder kunnen er ook Porsches ingekleurd worden en geprojecteerd worden op een racebaan, waarbij de tekening tot leven lijkt te komen.

Voor het derde jaar op rij geeft Porsche iemand de kans om het stuur van de race simulator in te ruilen voor dat van een heuse Porsche, maar dan op een circuit. 

Born2Drive
Born2Drive

De Born2Drive wedstrijd begint op 8 december met de openingsavond. De Born2Drive-stand is daarna geopend van zaterdag 23 decembertot en met zondag 7 januari, tijdens de openingstijden van Autoworld.
Het zal mogelijk zijn om een kwalificatiesessie te boeken voordat u de stand bezoekt. Alle details en de module voor het boeken van afspraken zijn beschikbaar op de website https://born2drive.be/. Het is ook mogelijk om ter plaatse in te schrijven, afhankelijk van de beschikbaarheid. Deelname aan de wedstrijd is geheel gratis, maar vereist wel een toegangsticket tot de ‘Porsche – Driven by Dreams’.
De Born2Drive finale vindt plaats op zaterdag 17 februari, ook in AutoWorld. De acht beste kandidaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan een race van 45 minuten, opnieuw op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps
En de prijs? Een Porsche-droomervaring, natuurlijk! Tijdens de twee vorige edities mochten Julien en daarna Lorenzo plaatsnemen achter het stuur van de echte 911 GT2 RS Clubsport, aangedreven door een 700 pk motor. Het was een onvergetelijk moment voor iedereen die erbij betrokken was, en het bewijst maar weer dat sommige dromen kunnen uitkomen…

Autoworld Museum Brussels
 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment