4H Barcelona: Sarah Bovy pakt de pole

Louise de Graaf


Dat Bovy enorm snel is als het aankomt op kwalificatierondjes, dat hebben we gezien vorig jaar in het FIA WEC. En de Iron Dames maakten nu hun wederoptreden in de ELMS zoals ze stopten 2022, met de pole. De Brusselse was al halfweg de kwalificaties de snelste en zette haar tijd nog wat scherper tegen het einde van de sessie. Daarmee bleef ze de Iron Lynx Lamborghini van Hiroshi Hamaguchi en de Formula Racing Ferrari van Johnny Laursen voor. Ulysse de Pauw start dan weer vanaf plaats acht in de AF Corse Ferrari. Hiermee is Bovy al de tweede landgenoot die geschiedenis schrijft in een ACO-kampioenschap op vlak van LMGT3, nadat Tom Van Rompuy nog de pole pakte in Qatar tijdens het debuut van de klasse in het FIA WEC.

United Autosports - Oreca 07 Gibson
United Autosports – Oreca 07 Gibson

In LMP2 was het dan weer tijd om een record te verbreken. Nu de Oreca’s terug sneller zijn, was het de vraag wie het nieuwe ronderecord achter zijn naam ging schrijven. Reshad de Gerus voor IDEC Sport had zijn zinnen gezet om in de geschiedenisboeken van het Catalaanse circuit te komen, maar dat was buiten Ben Hanley gerekend. In de laatste minuten versloeg hij de Fransman, waardoor United Autosports met de eer ging lopen in Barcelona. Alex Lynn eindigde als derde met Algarve Pro Racing. In LMP2 Pro-Am stond er dan weer geen maat op Giorgio Roda, die Proton Competition op de eerste plek parkeerde.

Tot slot kwam LMP3 ook in actie. Daar was het uittredend kampioen Cool Racing dat de pole bemachtigde. Manuel Espirito Santo was al op dreef tijdens de Prologue en de vrije training en piloteerde de Ligier naar de pole, ten nadele van de Team Virage Ligier, die bestuurd werd door nieuweling Gillian Henrion. Julien Gerbi met de RLR M Sport Ligier eindigde als derde. 

Nu is het aftellen naar de race, die morgen om 11:30 uur van start gaat.

Foto’s: European Le Mans Series

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment